Ettor & nollor. Foto: Johan Renck/SVT

Johan Rencks "Ettor & nollor" i SVT - drivet och drastiskt

Maria Edström har sett "Ettor & nollor"
2:05 min

”Ettor & nollor” heter en ny mini-serie i två delar vars första avsnitt visas nu på söndag. Regisserar gör Johan Renck, som gjort videos åt stjärnor som Madonna plus flera inhopp som regissör i amerikanska TV-serier, tex den hyllade ”Breaking Bad”. Oskar Söderlund har skrivit manus och i huvudrollerna, förutom staden Göteborg, ser vi bland andra Gustaf Skarsgård och Måns Herngren.

Sebbe spelad med totalt gehör av Jonathan Andersson, sitter i förhör med Liv Mjönes polis Petra, efter att en explosion med flera döda på en industritomt i Göteborg kan knytas till Sebbe- en vanlig flumkille.

FBI är intresserade och den osannolika skurken berättar genom de två en och enhalv timmes långa avsnitten en osannolik historia om kontokortsbedrägerier, datawiz-kids, galna ryssar, korrumperade kommunpolitiker i staden Göteborg där alla verkar drivas av girighet och vilja ha en bit av kakan.

Johan Renck berättar drivet och drastiskt med en svart humor à la Guy Ritchi, det är väldigt snyggt - färgerna är så nerskruvade att det nästan verkar svart-vitt, Göteborg ser ut att bara bestå av motorvägar, avgaser och en post-folkhemsk undergångstämning, ”Sin city” på Sveriges framsida.

Rollbesättningen är gudabenådad, vem hade trott att Måns Herngren kunde vara så bra som småslemmig överklassgangster – ”Stockholmaren” - som tyvärr råkat köpa fel tomt av fel ryssar. Även Gustaf Skarsgårds Carl, som med rakat huvud, halslänk, lyxvilla och ett ständigt adrenalinstint tuggummi-tuggande vill lägga under sig hela Göteborg är imponerande med förbehållet att hans göteborgska knappast kommer imponera på lokalbefolkningen.

Resten av skådespelarna är väldigt välfunna, till exempel Liv Mjönes sköra polis och Aliette Opheims Leila som bestämmer var skåpet ska stå. För den som vant sig vid yxig dialog och valhänta scener i svensk film av det här slaget, kan luta sig tillbaka och för en gångs skull bara njuta. 

Första delen av Ettor & nollor sänds på söndag 9 feb kl 21.00 i SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".