Joel Kinnaman gör huvudrollen i "Robocop". Foto: Kerry Hayes/SF

"Robocop" av José Padilha

2:29 min

Idag är det premiär på bio för "Robocop", och i huvudrollen ser vi svenske Joel Kinnaman. Björn Jansson har sett filmen där regissören tar upp en het politisk fråga.

1987 kom första Robocop-filmen, en ganska rå science-fiction-film. Med mycket action och poliskorridorer, men också en satirisk udd riktad mot den amerikanska entrepenörsandan, den del där det mesta är tillåtet bara man tjänar pengar på det.

Regissör den gången var holländaren Paul Verhoeven. Nya Robocop regisseras av den brasilianske regissören José Padhila, som tidigare gjort tuffa "Tropa De Elite". Och han säger att han såg filmen som en chans att göra en tänkande människas action-film, han såg möjligheten att kommentera moralen i USA:s krig med drönare och inblandningen i länder som Afghanistan.

Det får också utrymme i filmen, som börjar med en Live-TV-sändningen från Afghanistan där robotar scannar folket och drönare flyger över taken. Sändningen bryts när en ung pojke med kniv skjuts ned. Ja, kritiken finns där och återkommer i slutet. Men mest av allt är också 2014 års Robocop en spännande action.

Företaget OCP nöjer sig inte med att tjäna pengar på miltiäroperationer utomlands, man vill in på hemmamarknaden där det finns stora pengar att hämta, och för att övertyga en negativ opinion så ska man hitta en mänskligare robot, som kan sättas in i brottsbekämpningen i det härjade Detroit.

När så polismannen Alex Murphy hamnar i koma, med halva kroppen bortskjuten så har man den mänskliga delen av Robocop. Lite för mänsklig ska det visa sig. Joel Kinnaman spelar Alex Murphy, polisen som förvandlas likt en Frankensteins monster, och han gör det bra. Han har inte Peter Wellers hårdhet från orginalet, men som ung hetlevrad polis, osäker i sin förvandling till robotmänniska fungerar han fint. Allra klarast lyser Garyl Oldman, som en humanistisk doktor Norton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista