Refused. Foto: Annika Berglund/Way Out West

Hardcoreutställning i Umeå

2:24 min

Dörrarna har öppnats för Sveriges enda hardcoreutställning, Umeå - The European Capital of Hardcore. Här får man ta del av allt från fotografier till kläder från 1990-talets hardcorescen.

Karin Holmgren, på folkrörelsearkivet, står bakom dokumentation av rörelsen som skulle hetta till det rådande politiska klimatet i Umeå och även i Sverige.

- Det var liksom en ingång till kultur, men sen var det ju också att man började diskutera frågor. Det var inte bara djurrätt utan det var ju politik överhuvudtaget. Det var mycket heta diskussioner, ibland på en ganska låg nivå men det var någonstans där att man började, man fick ett uppvaknande.

Hardcorescenen i Umeå fick ett starkt fäste och ett världsomspännande ryktet. Band som Abhinanda, Final Exit, Doughnuts, DS-13 och Refused finns med i utställningen. Dom var några av banden som man kunde se på spelningar på fritidisgårdar runt om i Umeå nästan varje helg. Patrik Wirén författare till boken "Revolten, Rörelsen, Refused" var nyfiken på varför just där.

- Det fick ett sådant brett genomslag, det var det som gjorde det här lite unikt. Straight Edge, dom här politiska idéerna och den här hardcoremusiken hade inte fått det fotfästet någon annanstans i världen egentligen. Den främsta orsaken är att det fanns några människor i Umeå som var oerhört drivna och på ett ganska unikt sätt fick med sig människor.

Karin Holmgren visar mig runt på utställningen som är indelad i tre tidsepoker från 1989 till år 2000, då den centrala fritidsgården och spelningsstället las ner, Galaxen. Vi går förbi affischer, pins med slagord om djurrätt, fotografier på spelningar med hundratals ungdomar. Karin Holmgren:

- Och här kan man också läsa brev. Här är fanbrev som är skrivna både från svenska hardcorekids och utländska.

Vad är din syn på Hare Krishna? står det här. Vad hade Hare Krishna med hardcorerörelsen att göra? Karin Holmgren svarar:

- Det är ett slags sidospår. Det fanns ett intresse från Umeåscenen för att de på deras restaurang Govindas serverade vegansk mat. Det drog ju till sig väldigt många, jag var själv på en söndagsmässa där man fick gå och äta mat gratis.

Hare Krishna blev inte bestående men hardcorescnenen som sådan lever vidare och Karin menar att det är viktigt att dokumentera den här tiden, inte för att sätta en gravsten utan för att visa hur mycket den faktiskt format musiklivet i stan. Karin Holmgren:

- Sen gav det ju Umeå ett rykte utanför Umeå. Både nationella och internationellt, så det är klart att det satt en jättestor prägel på stan.

Freja Lantto Heldebro
freja.lantto_heldebro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista