"Vi är en tidning" var rubriken på Liberation. Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP/TT

Journalister på Libération i protest

1:58 min

Frankrikes tredje största tidning Libération har hamnat i en sorts krig med sig självt. Tidningskrisen gör att ägarna vill omvandla Libération till ett stort kulturcentrum och socialt nätverk. Detta gör journalisterna rasande. Och i lördags täcktes nästan hela förstasidan av rubriken: "Vi är en tidning".

Och under jätterubriken "Vi är en tidning" kunde man att läsa: "Vi är inte en restaurant, inte ett socialt nätverk, inte en tv-studio, inte en bar, inte ett center för nystart av företag".

Tidningskrisen slår hårt mot Frankrikes berömda vänstertidning, som drogs igång av bland andra filosofen Jean-Paul Sarte i 70-talets början. Förlusten i fjor låg på kring 10 miljoner kronor. Upplagan minskade med 15 procent och ligger nu kring 100 000 exemplar.

Det här fick de tre huvudägarna att lägga fram planen om att Liberations fina tidningshus i centrala Paris ska omvandlas till ett sorts kulturcentrum. Journalisterna blev rasande, eftersom det inte sas någonting i planerna om själva journalistiken.

I torsdag strejkade de så att tidningen inte kom ut i fredags. Och då bestämde journalisterna sig för att istället för att strejka föra kampen mot ägarna i den egna tidningen. Så på fyra sidor i lördagstidningen informerade de sina läsare om varför de gått i strejk - och förklarade att ägarnas planer inte har en chans att fungera. De kommer att reducera Libération till att bara bli kvar som ett sorts varumärke.

-Vi förstår att det måste till vissa förändringar, säger biträdande redaktionschefen Alexandra Schwartzbrod. Och vi har haft diskussioner med läsarna runt om i landet. Men aktieägarna säger nu att de vill satsa på alla möjliga saker, - utom just journalistik.

Enligt nyhetsbyrån AFP och i en intervju i tidningen L Éxpress säger en av de tre storägarna, Bruno Ledoux, att ägarnas plan är den enda möjliga lösningen. Och om personalen vägrar, då kommer Libération att dö, lyder hans budskap.

Libération har haft ekonomiska problem många gånger förr, men hittills överlevt och varit ett berömt alternativ till de två andra stora dagstidningarna i Frankrike, Le Monde och Le Figaro.

Frågan är om Libération nu är inne i sin sista strid?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista