Pastorerna i Knutby - tredje boken om Knutbymordet

Mordet i pingstförsamlingen i Knutby var 2004 års svenska nyhet. Det var en story som hade allt - mord, sex, otrohet och religion i en kommersiellt oslagbar mix. Efter alla nyhetsartiklar, juridiska analyser, samtal i TV-soffor, dokumentärer och intervjuer med huvudpersonerna, kom det förra året två reportageböcker, en skriven av en journalist på TV4 och en annan från Expressen. Nu har en tredje journalist skrivit en bok i ämnet. Björn Elmbrant har läst den:

Sverige Radios Upplands Mårten Nilsson kallar ”Pastorerna i Knutby” för ”en autentisk kriminalroman”

Han debuterade häromåret med ”Reportern”, en deckare som fick goda vitsord för sin trovärdiga berättarstil. Författaren sa sig ha ambitionen att skildra ett vilset Sverige.

Knutby är onekligen en bild av vår tids vilsenhet. Händelsen understryker en känsla många har av att upplyst, liberalt samhälle kan vara på väg att ersätta av ett mer auktoritärt.

Myndigheternas handfallenhet inför sektmedlemmarnas sociala kompetens, att de som alltid var varma och glada kunde vara så fruktansvärt stränga och hänsynslösa, det är också en del av den svenska vilsenheten.

Men man gör det väldigt lätt för sig om man tror att sektmentalitet är någonting som bara förekommer i religiösa sammanhang.

Krav på lydnad, översexualisering, känslan av att stå över lagen och att ändamålen helger medlen, det är fenomen som finns lite varstans i ett allt mer fragmenterat Sverige.

Romanens form hade kunnat ge Mårten Nilsson frihet att brodera

och att komplicera, att väva in Knutby i Sverige.

Men nu blev aldrig någon roman. ”Pastorerna i Knutby” är ett reportage det också, liksom de två tidigare böckerna.

Mårten Nilsson broderar nästan inte alls, utan följer polisens vardag, finns tätt i hälarna på dem när de lägger pussel. Det har blivit en vardagsnära och lättläst version av förundersökningsprotokollet.

Men ingenting nytt. Ingen fördjupning.

Samma sak gäller strängt taget de båda tidigare Knutbyböckerna också. Eftersom de inte haft särskilt mycket nytt att berätta, har de väl tillkommit för att smida medan järnet är varmt. På de förlag som gett ut böckerna säger man att de ”sålt bra”, men man har inte velat nämna några upplagesiffror. Det ligger därför nära till hands att gissa att

de varit halvfloppar, att publiken hunnit bli mätt på ämnet.

Ändå är en fjärde bok på väg, som utkommer i maj, med den eggande titeln ”Barnflickan i Knutby”. Herre Jesus, bevara oss för den.

Björn Elmbrant

bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista