Kulturvetaren Stuart Hall avliden

Johan Fornäs: "Han ägnade sig åt frågor traditionella akademiker undvek"
0:44 min

Den inflytelserike kulturvetaren och sociologen Stuart Hall har avlidit. Hall var en av förgrundsgestalterna inom kulturvetenskap, och var viktig i införandet av etnicitetsstudier inom den moderna humanioran.

Den jamaicanska kulturvetaren Stuart Hall avled under måndagen. Hall var tongivande inom 60-talets humaniorastudier, och grundade tillsammans med Richard Hoggart och Raymond Williams Birminghams universitets inflytelserika centrum för samtida kulturstudier.

Kulturinstituitionen var tongivande inom kulturstudier under 60- och 70-talet, och Stuart Hall ledde dess arbete under elva år, mellan 1968 till 1979.

Den brittiska kulturvetenskapen har fått stort genomslag i modern tid. Dess blandning av klass-, genus- och etnicitetsteorier har blivit tongivande på flera stora kulturredaktioner, bland annat på brittiska the Guardian, uppger tidningen.
Institutionen lanserade bland annat begreppet subkultur och var den första som studerade populärkultur på allvar.

Stuart Hall föddes i Kingston, Jamaica, och kom till Storbritannien 1951. Han var professor emeritus inom sociologi på Open University i Buckingshamshire, och har kallats en av de viktigaste kulturteoretikerna i modern tid. Stuart Hall blev 82 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".