"Svinrik" på Teater Brunnsgatan fyra. Foto: Karina Ljungdahl

"#Svinrik" av Martina Montelius på Teater Brunnsgatan 4

1:50 min

”#Svinrik – en pjäs om stålar” heter Martina Montelius nyskrivna pjäs som hade premiär på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm. Montelius, som nyss kommit ut med sin debutroman, och som också är konstnärlig ledare på teatern har inte bara regisserat utan spelar också en av de tre rollerna i pjäsen om den stackars rika familjen Berfont.

De svinrika har blivit allt rikare enligt de som vet och Martina Montelius tar sig an det hela på sitt osvikligt egensinniga vis. Någon analys av det ekonomiska läget får vi knappast även om familjens hund som lystrar till namnet Madrigal blir alltmer revolutionär tillsammans med sina hundkompisar.

Annars är familjen Berfont, med danska mamman i Kalle Westerdahls ljuvligt transvestitiska gestalt och pappa med blekt ändalykt i Montelius skenjovialiska uppenbarelse djupt dysfunktionell och bortom alla politiska åtgärder. Anna-Lena Efverman gör hundjobbet, inte bara som familjens jycke, utan också som sonen och hemhjälpen och är väldigt bra i alla rollerna. Men pigga upptåg som att obducera mamma, bli dramapedagog för ungdom på glid eller bara se på TV förjagar inte känslan av total alienation i det Berfontska hemmet.

Det här är en föreställning som man antingen tycker är helt fläng, aningens amatöristisk och utan tydlig målgrupp. Eller så ser man i den här grova, brutala och stundtals väldigt skojiga uppsättningen en linje direkt från Alfred Jarrys ”Kung Ubu” via andra absurdister och kanske med en avstickare till Pirinens familjen Bra – fast tvärtom. Ärligt talat kan jag nog inta båda hållningarna.

Och kanske handlar det om resurser, kanske att ha en regissör som inte också är skådespelare, även om Montelius faktiskt inte är så pjåkig i den här genren, kanske om – ja, lite mer pengar till Teater Brunnsgatan 4 som, vad man än kan kalla den, så inte är det svinrik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista