Shia LaBeouf väckte pressens intresse i Berlin. Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/TT

LaBeoufs mediekupp en av många

När filmen Nymphomaniac premiärvisades på filmfestivalen i Berlin i söndags tog skådespelaren Shia LaBeouf regissören Lars von Triers plats som joker. Inför pressen snodde han citat från fotbollspelaren Cantona och dök upp med en påse på huvudet med orden "I am not famous anymore". Men varför? Kulturnytt har försökt hitta svar.

Det är inte första mediekuppen denna vinter för Shia LaBeouf, mest känd från popcornfilmer som Tranformers. Sedan han i december släppte sin kortfilm Howard Cantour.com fri på nätet i mitten och blev anklagad för att ha snott idén från tecknaren Daniel Clowes, har amerikanska medier försökt tolka skådepelarens agenda i offentligheten.

Varför valde han att be om ursäkt genom att sno slumpmässiga svar från tjänsten Yahoo Answers? Varför skickade han, om det nu var han, upp ett flygplan i Los Angeles med texten: "I'm sorry Daniel Clowes? Och det där han twittrade om att han tänktre dra sig tillbaka från offentligheten, vad betydde det?

Några hävdar att han gör som den äldre kollegan Joaquin Phoenix, som lurade medierna att han var i djup offentlig kris när han i själva verket spelade in låtsasdokumentären I'm still here som sedan släpptes 2010.

Själv har han hävdat att hans utspel är performancekonst om det absurda i kändisskapet och sociala medier. Bland annat säger han sig vara influerad av den amerikanska poeten Kenneth Goldsmiths tankar om att det är omöjligt med upphovsmän när internet gör allt och alla till kopior och plagiat.

Återanvändningen av ord fortsatte alltså inför världens filmjournalister på festivalen i Berlin. Texten på påsen han trädde över huvudet är från hans officiella Twitterkonto, och de ord han fick ur sig innan han lämnade presskonferensen är tagna från en annan berömd presskonferens med den franske fotbollspelaren Eric Cantona 1995.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista