Tinariwén släpper skivan "Emmaar". Foto: VALERY HACHE/AFP/TT

Tinariwén: "Emmaar"

Andreas Lindahl recenserar "Emmaar" av Tinariwén
2:22 min

Tinariwén är ett av världsmusikens mest betydelsefulla band. Nu släpper de skivan "Emmaar".

Välkomna, här ska vi tillverka lite bra musik. Musik som svänger och till det behöver vi en skitig gitarr som doftar lite deltablues. Och så en bas tillsammans med trummor som driver på och stökar runt.

Så, då har vi det tuggande svängiga maskineriet som går på som i trans kan mata på i evighet. Har man bara det så lägga till eller dra ifrån nästan vad som helst. Vi väljer en röst från Mali.

Tinariwen är tillbaka med en ny platta, ökenbluesgänget från Mali, Beduinrockarna som slagit knock på musikvärlden.

De är Tuareger och deras musik är färgad av den trakt de lever i, Saharaöken. Tinariwén är plurar för just öknar. Det är stora vidder och musik som tar den tid den behöver. Den gungar på i en lugn nästan meditativ takt.

Situationen i Mali tvingar Tinariwen att spela in sina skivor i exil, och den här gången i en öken i Kalifornien. Och USA har kanske färgat av sig, det låter tyngre, rockigare, mer el till gitarrerna men samtidigt mer slipat och med färre infall. 

Men jag saknar inte saxofonriff eller barnkörer.  Trummor, bas, gitarr, en röst som ropar, andra som svarar, det räcker för mig.

Enkelt, svängigt, möjligen lite enformigt i längden men Tinariwéns "Emmaar" håller för en lååång resa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".