Maryam Moghadam på filmfestivalen i Berlin tidigare i år. Foto: Michael Sohn/AP

Maryam Moghaddam har blivit lovad passet tillbaka

Maryam Moghaddam: "Jag har fått mycket stöd"
1:01 min

I snart ett år har den svensk-iranska skådespelaren Maryam Moghaddam tvingats stanna i Iran sen de iranska myndigheterna konfiskerat hennes pass. Över en svajig telefonlänk säger hon till Kulturnytt att hon nu får tillbaka sitt pass och när utrikesminister Carl Bildt besökte Iran förra veckan fick hon tillfälle att träffa honom.

- Vi pratade om mitt liv här, om vad som har hänt med mig.

Maryam Moghaddam som bland annat jobbat på Göteborgs stadsteater och Backateatern medverkade i den iranska filmen "Closed curtain" förra året. Efter att presenterat filmen på Berlins filmfestival åkte hon till Iran i ett familjeärende.

På flygplatsen blev hon stoppad av polisen, som tog hennes pass, och sedan dess har hon inte kunnat lämna landet. Men nu ett år senare verkar det som hon får tillbaka sitt pass tack vare påtryckningarna från Sverige, menar hon.

- Jag har väntat i ett år nu men den här gången känns det bra. Jag har fått mycket stöd från UD, alla vänner och kollegor i Sverige och ambassaden här. Jag har blivit lovad att få passet tillbaka så nu känns det bra.

Maryam vet inte exakt när hon kommer få tillbaka sitt pass, men är glad över beskedet.

- Det kan ta tid, sa de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".