Shirley Temple död

1:10 min

Skådespelaren Shirley Temple har gått bort 85 år gammal. Det uppger hennes familj enligt BBC. 

Den amerikanska skådespelaren Shirley Temple har avlidit. Hon var en av de allra mest populära barnskådespelarna genom tiderna och fick sin första roll redan som treåring.

Två år senare fick hon en heders-Oscar och med det är hon fortfarande den yngste Oscarspristagaren genom tiderna. Shirley Temple sjöng i filmen Bright Eyes från 1934. Senare i livet gick Shirley Temple in i politiken och blev ambassadör i Ghana och i Tjeckoslavakien under de omvälvande åren 1989-92. 

Sven-Hugo Persson, dramaturg vid Dramaten och tidigare medarbetare här på Kulturredaktionen minns henne som en av de största, som även lyckades senare i livet.

-Hon blev så ohyggligt populär, det har ju funnits barnstjärnor både före och efter henne men aldrig någon som slagit igenom så kraftfullt som hon gjorde. Amerika var då, när hon slog igenom mitt i depressionen, så folk hade det inte så gott ställt och det var ett dystert läge. Då blev den här lilla flickan en symbol för optimism och framåtanda och hopp.

Vad har hon gjort senare delen av livet?

-Hennes karriär på film tog slut ganska tidigt, hon försökte göra lite filmer även som vuxen men, det blev inget särskilt. Hon blev istället politiker, republikan och FN-delegat och ambassadör och väldigt framgångsrik. Många barnstjärnor har ju haft ett väldigt tragiskt liv, det har blivit droger, depression och elände, men Shirley Temple skyddades av sina föräldrar som barn. Hon fattade nog aldrig hur populär hon var, så därför gick hon vidare i livet och blev framgångsrik som vuxen inom andra fält, säger Sven-Hugo Persson.

Webbexklusivt klipp:
I programmet "Du - plattor!" från 1966 kåserar Beppe Wolgers om Shirley Temple. Hör starten på programmet här under:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista