Jean Sibelius. Foto: SVT Bild

Stor hyllning av Sibelius i Sverige

2:04 min

Nästa år är det 150 år sedan som den finländska tonsättaren Jean Sibelius föddes, men den största koncentrerade hyllningen till honom sker med stor sannolikhet inte i Finland utan i Sverige.

I april nästa år kommer nämligen Stockholms konserthus att arrangera en festival under två veckor då inte bara Sibelius utan också den jämnåriga danska tonsättaren Carl Nielsens samtliga symfonier spelas. Kungliga filharmonikernas chefdirigent finländaren Sakari Oramo tycker att idén är musikaliskt intelligent, att kombinera de båda nordiska giganterna:

- Någon annan har inte kommit på att göra det alls. Det blir liksom litet som en utställning. Man kan få en helhetsbild av de båda komponisterna. Båda födda 1865 egentligen gjorde här i Norden. Vad handlar deras fenomen om? säger Sakari Oramo.

Ja, vad handlar egentligen deras fenomen om?

- Det är två olika fall naturligtvis, Sibelius och Nielsen - de har inte mycket att säga till varandra tyvärr - men båda deras musik är starkt baserad på ena sidan av den centraleuropeiska symfoniska traditionen. Nielsen kanske mer på Brahms, Sibelius kanske mer på Mendelssohn Bartholdy, men ändå raffinerade de den europeiska symfoniska traditionen till någonting eget. Till det kommer att båda hade inflytande från sina egna länders musik.

Sibelius-Nielsen-festivalen i Stockholm nästa vår blir större än Mahlerfestivalen som Stockholms konserthus gjorde för några år sedan, men då som nu kommer nästan alla svenska symfoniorkestrar att vara med och framföra musiken, vid sidan av värdorkestern Kungliga filharmonikerna, och så kommer Finska radions symfoniorkester, Helsingfors stadsorkester och Odense symfoniorkester.

- Det är också fantastiskt att få bjuda in orkester från Odense där Nielsen var född, också två finländska orkestrar och en rad av de finaste svenska orkestrarna. Att samverka i den här festivalen. Det är bara ytterligare en dimension till det här nordiska samarbetet som vi utför här i praktiken och inte bara i tal, säger Sakari Oramo.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista