Gosskören har inte rätt till kommunalt stöd

2:09 min

Göteborgs gosskör har länge varit en plantskola för operasångare och professionella musiker. Kraven på mer kommunalt stöd uppfyller kören inte, säger kulturnämndens ordförande i Göteborg.

– Kulturstöden som vi har att fördela, drygt 50 miljoner kronor, de fördelas i första hand för professionella konstnärer och kulturutövare som riktar sig till barn och unga framför allt och kulturell mångfald. Men det är inte främst för att hålla uppe kulturföreningar utan det är för utåtriktad, delvis nyskapande och professionell verksamhet, säger Thomas Martinsson.

Nej, verksamheten som Göteborgs gosskör bedriver lever inte upp till kulturnämndens riktlinjer för att kunna få kulturstöd eller verksamhetsstöd. Så intäkterna kören har består främst av föreningsbidrag och medlemsavgifterna. Och då hjälper det ju inte till att medlemmarna blir allt färre.

Kören som som mest haft 400 barn, har idag bara 60 och fortsätter verksamheten som nu kommer det att saknas 150 000 kronor när året är slut. Hur tycker kommunen då att barnkultur på den här nivån ska kunna bedrivas?

– Det finns en hel del verksamheter som bedriver en väldigt bra verksamhet på amatörmässig grund, som är väldigt nära att vara professionell, men som inte når upp till att få kulturstöd. Med ännu mer medel skulle man kunna ge stöd till den typen av föreningar. Men från kommunens sida är det som förening man ses och då söker man hos Idrotts- och föreningsförvaltningen. Vill man söka särskilda projektstöd kan man göra det hos kulturnämnden och då tar man ställning till det.

Men körens dirigent Maria Forsström menar att det här gör att professionell kultur för barn hamnar på undantag, och hon önskar:

– Att kommunledningen verkligen visar att den menar allvar när den vill satsa på barnkultur. Att bara säga att "ni kan söka pengar till projekt" är dödfött, för vi kan inte bedriva verksamhet som består av små projekt efter varandra, utan ting tar tid. Musikutbildning tar tid, sångutbildning tar tid, säger Maria Forsström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista