Nadeem Aslam. Foto: Richard Lea-Hair

Nadeem Aslams: "Den blinde mannens trädgård"

2:13 min

Nadeem Aslam föddes i Pakistan men bor numera i väst, som så många andra framgångsrika författare från ekonomiskt svaga länder. Men han skriver om sitt forna hemland, till exempel om hedersrelaterat våld. Nadeem Aslams förra roman "Den förspillda vakan" utspelas i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan månaderna efter 11 september. Och det gör även den nya boken "Den blinde mannens trädgård". 

Författare från Sydasien har under många år varit upptagna med att skriva av sig sin koloniala historia. På senare år dock har allt fler istället börjat berätta om sin närhistoria och nutid. Till den kategorin hör Nadeem Aslam.

Och berättelsen i "Den blinde mannens trädgård" känns igen från medierapporteringen; det karga, hårda och ogästvänliga Waziristan. Männen som drar ut i jihad. Kvinnorna vars liv slås i spillror när de ensamma kvar ska sörja för både den äldre och den yngre generationen. Utan inkomst och få möjligheter till förvärvsarbete.

Om Nadeem Aslams förra roman "Den förspillda vakan" hade sin spelplats inne i Afghanistan så har "Den blinde mannens trädgård" sitt epicentrum på den pakistanska sidan gränsen. Den artrika, prunkande trädgården är livet och själen medan det bergiga ökenlandskapet symboliserar döden men också trofasthet.

Jeo och Mikal är fosterbröder. De drar till Afghanistan för att ta hand om sårade. Jeo är läkarstudent. Väl där säljs de istället till talibanerna. Nadeem Aslam återkommer till vissa teman i sina verk. De våldsamma uppgörelserna inte sällan förlagda till moskéer. Och den till synes omöjliga kärleken som ändå blir till om än inte på det sätt som man först tänkt sig.

Han beskriver också skickligt de svåra val traditionsbundna människor ställs inför när de möter moderniteten. Och så är det detta med skuld, att anse sig ha rätt att köra över andra för att nå sina mål, men också att sedan plågas av sina handlingar resten av livet.

"Den blinde mannens trädgård" är spännande och välskriven, men berättelsen är alltför spekulativ och har för många vändningar. Nadeem Aslam vill skapa en diskussion kring kriget mot terrorismen och nyansera bilden av den jihadälskande muslimen. Men han tar i för mycket och det hela blir inte seriöst nog för en sådan diskussion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista