Handfast handbok ska hjälpa museer. Arkivfoto: Björn Larsson Ask/TT

Ny bok ska lära museer om jämställdhet

1:27 min

En ny handbok ska få svenska museer att bli bättre på sitt arbete med jämställdhet, att till exempel ge röst åt fler människor. Boken ska ge inspiration och goda exempel, säger Katty Hauptman, projektledare på Historiska museet i Stockholm.

– Den ska också ge konkreta metodexempel och visa tips på vad det är man kan titta på om man vill analysera om just mitt museum eller just den här utställningen har ett bra genusperspektiv, säger Katty Hauptman.

Att svenska museer har en del kvar att göra med sitt jämställdhets- och mångfaldsarbete visade den rapport som kom förra året gjord på uppdrag av regeringen och som Kulturnytt tidigare berättat om.

Till exempel framställs män i utställningar ofta som starka och mäktiga med verktyg i händerna medan man om kvinnor berättar hur de ser ut och vad de har på sig.

Medvetenheten finns om att fler perspektiv behövs men det svåra är att gå från teori till handling, och det är det den här boken ska råda bot på genom att vara en verktygslåda med tips på hur genus- och jämställdhetstänk kan införas i det dagliga jobbet.

– Vi har medvetet försökt involvera många av dem som jobbar på museer i det här projektet. Många som jobbar på museer är ju väldigt akademiskt skolade, det finns flera delar i museerna som är trögrörliga som bygger på långa traditioner och långt samlande. Och det är väldigt arbetskrävande att gå igenom till exempel all information som finns om samlingar och så, säger Katty Hauptman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista