Iransk poet avrättad

I Iran blir kulturklimatet mildare och det gör bland annat att tidigare förbjudna filmer kan visas. Men toleransen gäller långt ifrån alla kulturutövare.

I slutet av januari avrättades poeten Hashem Shaabani efter att ha suttit fängslad i tre år, anklagad för att vara en Guds fiende. För Haifa Asadi, som är aktiv i organisationen Iran human rights, var avrättningen ett uttryck för hur den iranska regimen behandlar minoriteter i landet.

– Det finns en rasisttanke mot icke-perser i Iran, man vill inte räkna dem som iranier.

Hashem Shaabani avrättades enligt uppgifter till internationella PEN den 27 januari på okänd ort. Han tillhörde den arabiska minoriteten från Ahwaz i västra Iran och arbetade för att öka förståelsen av arabisk kultur i ett Iran där regimens tonfall mot den arabiska minoriteten har hårdnat sedan 2005, med språkförbud och svårigheter att utöva sin kultur.

Enligt Haifa Asadi som har följt hans fall genom organisationen Iran human rights skrev han både på arabiska och persiska om ämnen som stod honom nära.

I en dikt som översatt till engelska heter Seven reasons why I should die, skriver Hashem Shaabani tillexempel om de motstridiga förklaringar han fick höra om varför han skulle avrättas, en för varje veckodag.

– Det handlade om hans kärlek till folket och kärleken till landet och frihet. Han blev avrättad för att han vill stå upp för sitt folk och för mänskliga rättigheter, säger Haifa Asadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista