Dir Blomstedt får Rolf Schockpriset

Dirigenten Herbert Blomstedt får Rolf Schockpriset på de musikaliska konsternas område för 2014.

Det motiveras med Blomstedts "alltid genomlysta musikaliska gestaltningar präglade av insiktsfull humanism och gripande känslodjup, för sin förmåga att i sina interpretationer skapa meningsfulla musikaliska sammanhang som berör musikälskare över hela världen och för sin stora generositet gentemot yngre generationer musiker och dirigenter".

På de visuella konsternas område går priset i år till arkitekterna Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal, Lacaton & Vassal, Frankrike  "för arkitektduons lyhörda arbete med att framhäva platsens röst och samtidigt prägla den med en tydlig signatur. Framsynt ställer man sig i direkt dialog med användarna och de boende och ser värdet av att behålla och utveckla det redan befintliga".

Pristagarna utses av Kungliga vetenskapsakademien, Kungliga Musikaliska Akademien och Kungliga Akademien för de fria konsterna, och prissumman uppgår till 600 000 kr per prisområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista