Världskonstnärer i Sverige för att inspirera

2:13 min

Muralkonstnärer från hela världen är i Sverige idag för att utbyta kunskaper och erfarenheter om hur konst på väggar kan påverka samhället. 

Det är organisationen Förorten i Centrum, som bjuder in konstnärer, artister och forskare till Stockholm genom initiativet International Mural Art Network.

– Röster som vanligtvis inte syns i det offentliga rummet görs synliga på ett annat sätt, säger Ester Barinaga som är ordförande i Förorten i Centrum.

På sin hemsida beskriver sig Förorten i Centrum som en organisation som arbetar med kollektiv muralkonst för att skapa plattformar för dialog och samverkan mellan människor med olika bakgrund. Flera verk kan ses runt omkring Stockholm och allt sker på laglig väg, säger grundare och ordförande Ester Barinaga. Tanken med mötet är att inspirera och utbyta erfarenheter.

– Vi är inte ensamma i världen, men vi är ensamma i Sverige och då försöker vi bygga ett nätverk med andra liknande organisationerna. Så med muralmålningar menar man också att jobba med utsatta grupper och lyfta deras röster, säger Ester Barinaga.

– Hon har jobbat i över 30 år med det här så syftet är för att utbyta erfarenheter.

Och "hon" som Ester Barinaga pratar om är en av världsartisterna som kommer. Konstnären Susan Klerk Cervantes startade området "Precita Eyes Murals" i San Francisco på 70-talet. Området, där alla byggnader är präglat av väggmålningar, har spelat en stor roll i stans kulturella arv och är idag en av muralmåleriets viktigaste stad. Susan förklarar hur muralkonsten förändrade området och människorna i San Francisco.

– Det ger skönhet till miljön, som vanligtvis är ganska grå, men också att ta tillbaka utrymmet. Konstnärerna börjar se sig själva i vad de skapar och man kommer närmre varandra. Människornas liv förändras, säger konstnären Susan Klerk Cervantes.

För San Franciscos del har landskapet och öppenheten förändrats menas hon, och har nu växt sig utanför stadens gränser.

– Det spred sig utanför området till andra kvarter, och nu internationellt.

Ester Barinaga berättar om förväntningarna inför dagen.

– Att skapa en debatt och väcka synen på ett annat sätt hur man kan förstärka områden som annars inte syns. Det här är inte klotter och vandalism, det här är ett demokratiskt verkyg.

Kristian Erskog

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista