This is how we fly. Foto: Mark Henderson

Helt egen genre: svensk-irländsk-amerikansk improvisationsfolkmusik

1:59 min

Folkmusikbandet This is how we fly bor i tre olika länder och hinner sällan ses för att repa. Trots det bokas bandet flitigt för konserter och spelningar och idag släpps deras andra självbetitlade skiva i Sverige - en samling låtar som trummisen Petter Berndalen inte visste var möjlig att göra.

- Det här är en musik som jag inte visste fanns faktiskt innan jag började spela den. Bandet som består av Caoimhín Ó Raghallaigh, en irländsk musiker som spelar norsk femsträngad hardingfela, Seán Mac Erlaine som jobbar mycket med elektronik och fri improvisation tillsammans med Nic Gareiss som är dansare då. Men han perkussiv dansare, så han dansar rytmen, så han hörs liksom. Och så är det jag då, som spelar svensk folkmusik.

Så beskriver Petter Berndalen This is how we flys musik. Bandet blandar dansljud, svensk och irländsk folkmusik och bor i Sverige, Irland och USA. Det gör möjligheten att repa inför spelningar något begränsad.

- Antingen så träffas vi lite innan,  kanske dagen innan eller samma dag. Men många gånger så har vi kommit från fyra helt olika ställen direkt till scenen och så kör vi bara. Det kan bli lite olika varje gång.

Så det blir inte så många rep med andra ord?

- Nej precis, vi har liksom tajmat ihop oss en gång vi sitter ihop väldigt bra sedan dess faktiskt.

Irländsk folkmusik har stark ställning inom populärkulturen. Petter Berndalen tror att anledning till att svensk folkmusik inte har det på samma sätt beror på att vi är sämre på att förvalta vårt kulturarv.  

Irländsk folkmusik har ju varit lite poppis inom punken och populärkulturen, det finns Pogues och Flogging Molly och Dropkick Murhpys, varför tror du att det har blivit så och varför är det inte så med svensk folkmusik?

- Irland som nation är väldigt bra på att marknadsföra sig genom sitt kulturarv och kanske framför allt genom musiken, vilket Sverige inte alls är speciellt bra på. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista