Kinesiske konstnären Song Ta. Foto: David Richter/SR

En spricka i byråkratifasaden

2:11 min

Vi lever i en tid av wistleblowers. Om att bryta reglerna och utmana systemet i de byråkratiska strukturerna som finns överallt handlar Lunds konsthalls nya utställning. "Don`t embarrass the bureau", alltså "genera inte byrån", är titeln och åsyftar huvudregeln som alla agenter i FBI får lära sig.

13 konstnärer förhåller sig vad som händer när byråkratifasaden spricker eller bara till hur makten ser ut. Som den kinesiska konstnären Song Ta som skildrat hur genomsnittsbyråkraten ser ut, genom att helt enkelt teckna av dem.

 

- Jag kan känna igen hur myndighetsperson ser ut, på deras ansikte och kroppar. Kanske hade jag kunnat göra samma sak med doktorer eller konstnärer, säger han.

Han har ritat av över 1000 byråkrater, som visas i 700 teckningar på en vägg i konsthallen. Under sin utbildning blev han tillsagd att teckna landskap för att träna sin observationsförmåga. Det blev myndighetspersoner och deras hierarkier istället.

De flesta verken förhåller sig till byråkrati på något sätt, och vad som händer när det sker saker som inte var tänkt. Jill Magid publicerar sina hårt censurerade samtal med den nederländska säkerhetstjänsten. Och danska Superflex avslöjar budgeten och räkningar för just den här utställningen.

När en lojalitet mot ett ämbete bryts, eller när fasaden på en byråkrati krackelerar är intressant, menar kuratorn Matteo Lucchetti. för då uppstår en genant situation och en gråzon som berättar hur systemet fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista