"The Monuments Men". Foto: Columbia Pictures/AP/TT

"The Monuments Men" av George Clooney

1:59 min

Så sent som i höstas gjordes ett sensationellt konstfynd i Tyskland, konst som Nazisterna plundrat från judiska konstägare under andra världskriget. Men mycket av den konst som Nazisterna plundrade från museer och privatpersoner hade varit borta idag om inte sju konsthistoriker och museeintendenter hade fått uppdraget att rädda konsten. Nu har George Clooney gjort film om dessa sju som gick under namnet "The Monuments Men".

I "The Monuments Men" skickas sju lite för gamla och lite för otränade konstkännare till fronten när Andra värdskriget lider mot sitt slut för att rädda ett kulturarv av, just det, monumentala mått.

George Clooney har allt att spela med. Fantastiska skådespelare, förutom Clooney själv syns bland annat Bill Murray, John Goodman och Cate Blanchett i rollistan. Och Clooney har det som är så eftertraktat stoff dessa tider, ett manus baserat på sanna händelser. Som dessutom handlar om Nazityskland.

Och det är en historia som knappast saknar spektakulära element och spänning. Det blir kamp mot klockan när Hitler ger order att förstöra samtliga plundrade konstverk om Tyskland förlorar kriget. Miljontals verk av mästare som Michelangelo och Rembrandt riskerar att gå förlorade.

George Clooney pratar gärna om sitt sätt att regissera, det ska vara trevlig att spela in film. Ingen demonregissör här inte. Och trevligheten genomsyrar filmen förhållande till både kriget och rollfigurerna. Genom död och misär så är det goda humöret intakt. Något som känns lite respektlöst både mot krigets offer, dagens biobesökare och verklighetens Monuments Men som riskerade och i vissa fall förlorade livet när de räddade fem miljoner konstverk.

Med "The Monuments Men" slår ett slag för konsten, men jösses vilket löst slag, undangömt mellan ett par gäspningar och några fniss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista