Ny version av Mattheuspassionen uruppförs

Sven - David Sandström och Stefan Parkman
34 min

Bachs Mattheuspassionen är ett av den klassiska musikens mest älskade verk. Men på söndag i Berlin, i Bachs egets hemland, får världen en helt ny version av verket skrivet av den svenske kompositören Sven David Sandström och det uruppförs i den tyska huvudstaden av bland annat Uppsala Akademiska Kammarkör under ledning av dirigenten Stefan Parkman. Vår Berlinkorrespondent Daniel Alling har varit på repetitionerna.

– Det här kan vara väldigt provocerande att man ger sig på en sån helig ikonartad tonsättare, men jag ger mig inte på honom alls, men folk kan tycka det, säger Sven David Sandström, när jag träffar honom vid repetitionerna här i Berlin före uruppförandet i det världsberömda konserthuset Philharmonien på söndag eftermiddag.

Sven-David Sandström tonsättning av texten till Matteuspassionens inledning är mustigt och påtagligt vackert komponerad. Men de berömda orden om "O Guds Lamm",  låter alltså inte längre bachska utan sandströmska:

– Jag tycker vi ibland har alldeles för konstig respekt för de stora döda tonsättarna, man ska inte göra de till gudar heller, säger Sven-David Sandström.

Sven-David Sandström har ägnat mycket av de senaste åren åt att skriva sakrala verk och den över två timmar långa Matteuspassionen blir kanske ett slags slutpunkt på den här perioden i hans komponerande. Texten är densamma som Bach använder, men istället för en evangelist berättas bibeltexten fram av en solokvartett. Dessutom är de berömda, långa soloariorna i Bachs verk rejält nedkortade i Sandströms moderna:

– Folk vill inte ha så långa saker idag riktigt, de vill ha snabbare utvecklingar av en text, så känner jag, säger Sven-David Sandström.

Är det som att måla om Mona Lisa, bygga om Louvren eller Peterskyrkan eller något?

– Nej jag ser det helt annorlunda, jag ser det som att jag tar tag i Bibeltexten, i Passionshistorien, nu berättar jag den. Men grejen var att jag skulle ha samma text för att jag skulle kunna snacka lite med honom med Bach om vad vi tycker och tänker säger Sven-David Sandström.

Och med ett skratt tillägger han:

- Då vill jag att Bach håller käften, nu ska jag göra något här, säger jag till honom och då skrattar han lite, han tycker det är roligt att störa framtiden lite säger Sven David Sandström.

– Jag tror jag har större respekt för Bach än vad jag någonsin har haft, inte minst då för att han är en kollega som jag beundrar, säger Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".