"Främling vid vatten". Foto: Njuta films

"Främling vid vatten" av Alain Guiraudie

2:48 min

Den franska filmen "Främling vid vatten" belönades med pris för bästa regi i serien Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes. Det är en film om kärlek, passion och ond bråd död.

Roger Wilson, vad är det här för film?

Den utspelas på en nudiststrand vid en liten sjö, där homosexuella män träffas för att bada, spana in varandra och sen ha sex i buskagen intill. Huvudpersonen Franck ser en kväll ett brott begås vid sjön (jag vill inte avslöja mer än så) och trots att han inte borde, så blir han kär i den som begick brottet.

Och skildringen av livet och relationerna på den här stranden är gjort med absolut gehör. Blickarna, begären, svarsjukan - men också isoleringen och ensamheten mitt bland alla tillgängliga nakna kroppar och sexuella erövringar.
"Främling vid vatten" visades på filmfestivalen i Cannes, och man skulle kunna se den som en sorts bögig motsvarighet till "Blå är den varmaste färgen" som ju vann pris där - eftersom även den här filmen har extremt mycket nakenhet - den utspelas ju trots allt på en nudiststrand. 

Men det här är också motsatsen till "Blå är den varmaste färgen", för världen i "Främling vid vatten" är otroligt dyster, och filmen utvecklas så småningom till något som mest liknar en skräckfilm. 

Men vad är det för bild av homosexuella man får i den här filmen?

På åttiotalet hade man antagligen demonstrerat utanför biograferna, mot den klichéfyllda bilden av bögarna i den här filmen, där de är sexuellt besatta, känslokalla och självdestruktiva personer. 

Men idag tycker jag att bilderna av bögar är fler, och att publiken är mogen att se en film som den här utan att någon tror att det är exakt så här alla homosexuella lever sina liv. 

Samtidigt är det värt att tänka på att den här filmen premiärvisades på filmfestivalen i Cannes förra året ungefär samtidigt som man i Frankrike demonstrerade mot homosexuellas rätt att gifta sig. Så Främling vid vatten dimper ner i en ganska förvirrande och oklar tid, åtminstone i Frankrike.

Du låter ganska positiv, vad är det du gillar med filmen?

För mig är "Främling vid vatten" lite av en modern variant av Fassbinder. Det här är så långt ifrån något pedagogiskt eller uppbyggligt porträtt av homosexuella män. Men samtidigt är filmen gjord utan att varken exploatera eller exotisera. Istället är en film av en regissör som vågar ta ut svängarna, söka sig mot extremerna, och som lyckas vara både moraliserande och gränslös samtidigt. Och som hela tiden överraskar och förbluffar mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista