ADRIAN PACI - UR LIV OCH BERÄTTELSER.

Adrian Paci gör videokonst om globalisering

1:58 min

Gränsen mellan film och videokonst suddas ut allt mer. En av de konstnärer som jobbar i gränslandet är Adrian Paci, som lämnade sitt hem i Albanien när protesterna mot de statliga bedrägerierna var som mest högljudda i slutet av 90-talet. Nu visar Röda sten i Göteborg den första heltäckande utställningen av hans verk, där man kan följa hans utveckling från abstrakt målare till samhällsintresserad berättare.

Bland annat får vi vara med på en båt mellan Kina och Europa där en klassisk marmorkolonn blir till.

- Det handlar om exploatering av arbete och med kulturutbytet mellan öst och väst.

Adrian Pacis konst handlar mycket om konsekvenserna av globaliseringen: människor som reser för att jobba, byta identitet eller fly. Hans senaste verk The Column följer en grov bit marmor från Kina till Italien. På båten gör kinesiska arbetare det hårda arbetet med att förvandla stenen till en klassiskt skulpterad kolonn.

Idén fick han från nyrika italienare som beställer reproducerade skulpturer till sina slott. Till ljudet av brummande fartygsmotorer berättar Paci att han drivs av att hitta en bra berättelse, som säger något om verkligheten utan bli dokumentär.

- Jag försöker att fronta verkligheten men utan att bli dokumentär. Mitt mål är inte att berätta sanningen genom att filma fakta, utan att titta på fakta och utifrån det komma åt äkta erfarenheter.

Genom att iscensätta stenens resa, med riktiga arbetare som skådespelare, ville han berätta om exploaterande arbetsförhållanden och hur kulturella symboler numera kan resa över tid och rum.

Och under resan hände något som fick Adrian Paci att konstatera att verkligheten överträffar dikten. Han fick oplanerad hjälp från solen, havets rörelse och några hål i båtens tak.

- Solen kom in genom hålen och skapade linjer av ljus som löpte längs med pelaren som en scanner. Det är ett magiskt ögonblick som vi aldrig hade kunnat planera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista