"Vi är en tidning" var rubriken på Liberation. Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP/TT

Protester fäller Libération-redaktör

Chefredaktören för Frankrikes tredje största tidning Libération avgår efter journalisternas vilda protester mot en förändring av den klassiska vänstertidningens inriktning.

Nicolas Demorand lämnar Libération sedan planer på att göra om tidningen till ett "socialt nätverk" och förvandla tidningens redaktionslokaler till ett kulturhus mött motstånd. I förra veckan strejkade tidningens journalister och i helgen protesterade de i en artikel på den egna förstasidan.

Demorand, som varit redaktör sedan 2011, säger att han har blivit en så pass stridbar person att det blockerat en lösning av konflikten.

Libération gick med 10 miljoner kronor i förlust 2013 och tappade 15 procent av upplagan. De två huvudägarna, finansmännen Edouard de Rothschild och Bruno Ledoux har meddelat att deras tålamod med ständiga förluster är på väg att ta slut.

Med förändringsplanen hoppades de att få tidningen att gå med vinst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".