Berlins Guldbjörn gick till Kina

Den kinesiska filmen "Bai Ri Yan Huo" ("Black coal, thin ice") i regi av Diao Yinan belönades på lördagskvällen med Guldbjörnen, det finaste priset på filmfestivalen i Berlin.

Filmens manliga stjärna Liao Fan fick Silverbjörnen, priset för bästa skådespelare, för sin roll som sliten ex-snut i den hårdkokta kriminalfilmen om utspelar sig i norra Kina i slutet av 1990-talet.

Japanskan Haru Kuroki prisades som bästa kvinnliga skådespelare för sin insats i krigstidsdramat "The little house".

Wes Andersons "The Grand Budapest hotel" utsågs till festivalens näst bästa film och Richard Linklater korades till bästa regissör för sin film "Boyhood".

Den svenske filmaren Göran Hugo Olsson fick ta emot dokumentärfilmspriset Cinema Fairbindet Prize för sin film "Concerning violence".

Priset delas ut av den federala tyska regeringen och i priset ingår det att filmen, som berättar om den afrikanska frihetskampen på 60- och 70-talen, ska visas runt om i Tyskland.

Göran Hugo Olssons film har även hyllats på den amerikanska filmfestivalen Sundance tidigare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista