"Swingeing 60's" av Richard Hamilton. Foto: BEN STANSALL/AFP/TT

Richard Hamilton på Tate Modern

2:29 min

”Pop daddy” brukar han skämtsamt kallas, den brittiske konstnären Richard Hamilton. Född 1922, död 2011 och nu föremål för en stor minnesutställning på Tate Modern i hemstaden London.

Och det var någon kilometer därifrån som Hamilton 1956 använde uttrycket Pop i ett konstverk på den legendariska utställningen ”This is tomorrow”, i en av de första multimediala installationerna, som nu rekonstruerats på Tate. Och tycker ni titeln låter bekant, så kanske ni hört Bryan Ferrys hyllning till sin gamle konstskolelärare Hamilton.

Richard Hamilton var fascinerad av den amerikanska konsumtionskultur som vällde in över Europa under 50-talet, men han var också en av dess främsta analytiker.

I sitt sätt att närma sig popmusiken, reklamen, industridesignen och de expansiva massmediernas sätt att påverka oss stod han både mitt i och vid sidan av, skärskådande, kanske den främste arvtagaren till Marcel Duchamp, hans stora förebild.

För i den här utställningen, som spänner över drygt sex decenniers oavbrutet skapande, står det klart att Richard Hamilton var den brittiska konstens centralfigur, och knappast bara någon popfarfar.

Det ser man i hans berömda målningar av de hungerstrejkande IRA-fångarna och de skjutna Vietnamdemonstrerande studenterna på Kent State University, i de intrikata, klassiskt flerskiktade interiörerna, och inte minst i den tidiga utställningen "Growth and form" 1951, helt nyskapande i sitt sätt att väva samman konst och aktuell evolutionsforskning.

Men visst, för somliga lär han förbli den Richard Hamilton som gjorde det epokgörande, helt vita omslaget till Beatles dubbelalbum 1968.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista