”Varför kallar de mig den första beslöjade rapparen? Istället för att lyssna på vad jag rappar om?”, säger Mayam Mahmoud. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Egyptiska rapparen Mayam Mauhmoud nominerad till yttrandefrihetspris

1:29 min

18-åriga Mayam Mahmoud från Egypten blev känd när hon rappade i protest mot sexuella trakasserier i Arabs Got Talent förra året. Nu fortsätter succén för Mayam när hon nu är nominerad till Freedom of Expression Award, ett pris som delas ut för att hedra dem som står upp för rätten att yttra sig. 

Det är 15:e gången priset delas ut och bland tidigare pristagare hittar vi exempelvis ryska journalisten Anna Politkovskya och den unga pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai. Den unga rapparen Mayam Mahmoud nomineras för sitt sätt att genom hiphop belysa Egyptens problem med sexuella trakasserier och på så vis stå upp för kvinnors rättigheter i landet. I nomineringen hänvisar man också till en FN-undersökning där man fick fram siffror på att 99 procent av alla kvinnor i Egypten utsatts för sexuella trakasserier.

När Mayam Mahmoud slog igenom i tv-programmet Arabs Got Talent förra året fick vår utrikesskorrespondent Cecilia Uddén en pratstund med henne.

– Omgivningen är inriktad på att tysta ner och lägga skulden på kvinnan. "Du vill väll inte att det ska komma ut att du blivit tafsad på", är en vanlig kommentar när en ung kvinna försöker protestera eller anmäla sin sextrakasserare.

När Mayam rappar låter det såhär: "Du ska inte få mig att skämmas, du flörtar, du trakasserar och du tycker inte att du gör något fel, men för mig känns det som att bli stenad av dina ord".

Förutom Mayam Mahmoud finns det tre andra nominerade i kategorin konst.  David Cecil, brittisk teaterproducent som uppmärksammade homosexuellas situation i Uganda, libanesen Lucien Bourjeily som genom en teaterpjäs berättade om censur i Libanon och Meltem Arikan, en turkisk författare som utmanat patriarkala maktsystem genom teater.

Den 20 mars i London presenteras vem som får priset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista