Livebranschen drar in allt mer pengar, men det är ingenting som märks för musikerna menar Musikerförbundets jurist Per Herrey (till höger). Men när Herreys uppträdde på Melodifestivalen förra helgen var det bra betalt. Foto: Scanpix

Musikerna märker inte av konsertboomen

1:15 min

Att det är ökad snurr på konsertintäkterna är ingenting som märks av i musikernas ekonomi.

I början av mars 2012 sålde Avicii ut Globen tre gånger om i början av mars.

Och kanske är Dj-kulturen en av förklaringarna till att livekonserter blev en allt större inkomstkälla för den svenska musikbranschen.

Idag släppte branschorganisationen Musiksverige sina siffror för just 2012 och sammantaget omsatte branschen 7,4 miljarder. Det är en ökning med 17 procent jämfört med året innan. Enbart på konsertsidan har man tjänat 22 procent mer än jämfört med 2011.

Men att det är ökad snurr på konserterna är ingenting man märkt av på musikerhåll, snarare tvärt om.

- Det finns de som har jobb och det är vi glada för naturligtvis. Och det är väl bra att intäkterna ökar. Men jag har svårt att se att det reflekterar någon slags trend. I att helt plötsligt får en massa musiker det bättre ställt. De signaler vi får bland musiker är snarare tvärtom, säger Per Herrey som är jurist på Musikerförbundet. 
Hur då?
Det är färre som kan ha musikerjobbet som ett yrke utan tvingas ha det som en hobby mera. Och många klarar inte av att turnera längre utan lägger ner helt enkelt för att det är för kostsamt och det är för få spelningar.
Kommer konsertintäkterna musikerna till del?
- Det är en annan sida av myntet som inte riktigt framgår av den här statistiken. Utan det kan vara en massa andra kostnader som finns inbakat i det här, utan det här reflekterar bara biljettintäkter som sådana som har ökat.
Ja hur var det med betalningen när du uppträdde på Melodifestivalen förra veckan?
- Den var bra... För vår del, säger Per Herrey.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista