Medlemmarna i Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova i blå balaclava och Maria Alekhina i rosa balaclava, som greps av polis i Sotji, har släppts friade från alla misstankar. Foto: Morry Gash/TT

Pussy Riot-medlemmar greps i Sotji

Fredrik Wadström och Gunnar Bolin om gripandet
5:57 min

Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova från den ryska konstnärskollektivet Pussy Riot har gripits i Sotji, när de var ute och promenerade. De släpptes igen senare under tisdagen.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att de båda medlemmarna anklagades för stöld och att flera andra aktivister greps. Det berättar Semyon Simonov som var med vid gripandet. På twitter uppger också flera inblandade att även journalister greps vid tillfället.  

Det är inte första ingripandet mot konstnärskollektivet sedan de kom till Sotji.

"Vi greps den 16:e kl 7:00, spenderade 10 timmar med FSB (Rysslands federala säkerhetstjänst) den 17:e och idag i en polisbil, anklagade för stöld" skriver Nadezjda Tolokonnikova på Twitter.

Nadezjda Tolokonnikovas man Pjotr Verzilov, som är kanadensisk medborgare, säger till den kanadensiska tidningen The Globe and Mail att de båda Pyssy Riot-medlemmarna är i Sotji för att framföra en låt som de skrivit till OS,  "Putin lär dig älska fosterlandet". Men de greps innan de han framföra låten. 

"När vi greps utförde vi inte någon aktion, vi bara gick omkring i Sotji", skriver Tolokonnikova.

Den officiella polisversionen av händelserna, som har gått ut till ryska nyhetsbyråer, skiljer sig stort från den som medlemmarna ger.

Polisversionen lyder att det handlar om en stöld på ett hotell i Sotji. Polisen ska ha plockat in alla från hotellet för att förhöra dem. Enligt polisversionen är Pussy Riot-medlemmarna inbjudna till förhören.

Gripandena fördöms från flera håll inom ryska oppositionskretsar och människorättsgrupper.

-Vad för sorts idiot är man om man griper Pussy Riot i Sotji under OS? Ingen pr-byrå kan ordna det, säger exempelvis antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj enligt AFP. 

"Det här är skandalöst. Det kommer rapporter om gripanden av aktivister i Sotji och OS-området nästan dagligen. Internationella olympiska kommittén måste öppet fördöma dessa och alla andra gripanden av aktivister nära Sotji", skriver i sin tur Amnesty Internationals Europa- och Centralasienchef, John Dalhuisen, i ett uttalande.

Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova satt 16 månader i fängelse efter den mycket uppmärksammade punkbönen i Kristi Frälsarkatedralen i Moskva där de riktade stark kritik mot Vladimir Putin. 

Artikeln uppdaterats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".