DJ-duon Rebecca och Fiona har skrivit på debattartikeln. Foto: Erik Mårtensson/TT

"Glöm inte bort oss"

Marie Selander: "Kvinnorna ramlar bort"
1:39 min

”Glöm inte bort oss” skriver 157 kvinnliga musiker i en debattartikel i Aftonbladet idag. De menar att allt för många stora kvinnliga musiker suddats ut ur musikhistorien. En av skribenterna är Marie Selander, musiker och författare till boken "Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik".

Marie Selander har många exempel på kvinnor som nått stora framgång i musikvärlden, men som av någon anledning fallit i glömska. 

-Jag skulle kunna nämna hur många som helst, men en av dem jag vet att vi tog upp i artikeln är bland annat Memphis Minnie som var en av de riktigt banbrytande stora bluesgitarristerna, hon spelade in musik under 30 år från 1929 till 1959.

Elgitarrspionjären Memphis Minnie, en av många exempel på bortglömda kvinnliga artister säger Marie Selander. Selander är en av dem som skrivit en debattartikel i Aftonbladet idag som ifrågasätter om dagens stora kvinnliga artister kommer finnas med i morgondagens historieböcker.

 Marie Selander, själv musiker, undrar bland annat var alla kvinnliga artister hon spelade med på 70-talet tagit vägen när proggen får en hyllningskonsert i maj. Eller varför inga band med kvinnliga medlemmar finns med i stora popboxen med musik från 60-talet som släpptes i januari. Marie Selander säger att det här kan hända även dagens stora kvinnliga artister. Platsen i historien har lite att göra med hur stor man var i sin egen tid säger hon.

-Jo det är ju så att de här kvinnorna alla har varit jättestora under den tiden de varit aktiva. Men när historieböckerna sen skrivs och rock- och pop- och jazzhistorien skrivs och även den klassiska musikens historia skrivs, så kommer man inte ihåg dem. Det är någon person som sitter och väljer ut. Så har det varit sen man började göra samlingsskivor till exempel på 60- och 70-talet, när man började göra digitalboxar, så ramlar kvinnorna bort. För den mannen som sitter där väljer sina favoriter och då faller kvinnorna bort, för det är inte hans favoriter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".