Stephen King. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP/TT

Stephen King: "Doktor sömn"

1:58 min

"The Shining" eller "Varsel" som boken kom att heta på svenska är Stephen Kings genombrott och mästerverk. Historien om femårige Dan Torrance.

Dan tillbringar en vinter instängd med sin mor och sin allt mer alkoholiserade far på det gamla insnöade lyxhotellet Overlock och där tvingas han slåss med varje demon som sprit kan frambringa. "The Shining" är fortfarande en av de tätaste mest ångestfyllda skräckberättelser vi sett till i modern tid. Nu har King alltså återvänt till Dan för att se hur det gick för honom.

Jenny Teleman, du har läst den efterlängtade "Dr Sömn", hur mår du?

Tyvärr bra och dåligt, men på fel sätt. Bra för att jag inte blev rädd en enda gång, dåligt för jag är en blåögd King-beundrare och ser honom denna gång behandla sina metaforiska monster med tankspriddhet och lättja.


Oj då men som jag förstått det har den här boken mottagits väl denna "Dr Sömn" kallats ett mästerverk.

Ja jag har förstått det och jag känner mig förvirrad och osäker här i min kritikerroll. Nej, det gör jag inte föresten. Jag ser en roman där King är ointresserd av sin svarta magi men för en gångs skull ärligt och djupt intresserad av tillnyktring, försoning, nyorintering och tolvstegsmetoden.

Så för första gången kan jag inte kan begripa varför han inte bara skrev en bra fullt ut realistisk bok om detta. Och så brukar det sällan vara med en King-roman. Skräcken, monstren har alltid sin plats och funktion de symboliserar känslor och utsatthet hos personerna som King inte har lust att berätta om utan vill visa upp högst konkret istället i form av ruttet kött, tomma ögon gigantiska spindlar.

Han kan lägga ner tolv sidor på en enda klaustrofobisk situation ett enda möte med en varelse från det undermedvetna för att undvika att berätta om ångest utan istället visa upp den i all sin detaljrikedom. Det finns inget sånt i denna alltför hastigt också översatta roman.

Men vad är temat i boken då?

Lille Dan blev alkoholist som sin far och "Doktor Sömn" handlar om att bryta det arvet. Att orka med att ha minnen av sig själv på botten och ändå kunna förlåta och älska sig själv. Detta gestaltas denna gång genom en slarvigt hopkommen grupp vagabonder i husvagn som suger i sig klärvojanta barns kraft, medan en berättelse om skuldkänslor och acceptans kvävs bredvid.

Jag orkar inte såga ner denna min barndoms hjälte. Jag kan säga såhär, han varnar i efterordet sig själv och alla för besvikelsen som kan drabba läsaren när uppföljaren till "Varsel" kommer. Han menar att det inte är hans fel som författare. Jag menar nog att det är det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista