Colm Tóibín. Foto: Perry Ogden

Colm Tóibín: "Marias Testamente"

2:15 min

Monologen "Marias Testamente" framfördes på Stockholms stadsteater med Pia Johansson i höstas. Men det är egentligen en roman av den irländske författaren och kritikern Colm Tóibín. Han är född 1955, och flitigt översatt till svenska, senast med "En lång vinter". Katarina Wikars har läst "Marias Testamente: om en annorlunda Jesu moder". 

Maria är gammal nu. Har dragit sig undan i Efesos, vill knappt träffa nån mer än grannkvinnan. Det är allra sista tiden i hennes liv, det finns en del att gå till rätta med, tänka över och om.

Det var inte värt det. Det är vad hon kommer fram till. Det var inte värt det. Colm Toíbín må ha avsikter med sin Mariabild, och jag vet inte om den väcker anstöt i katolska kretsar men den här Marian är vinderunderligt trött på de där lärjungarna, kallar dem missfoster, ser dem som en hop av äventyrare, som bara längtar efter förändring vilken som, män som inte vågar se en kvinna i ögonen.

Hon tyckte om när hennes son drog runt med dem, det blev så överdådigt och storvulet alltihopa. Nu många år efter sonens korsfästelse söker några av dem upp henne för att lägga berättelsen, det vill säga. kristendomen till rätta. De vill ha en rak historia med många under och ingen tvekan.

Maria vill inte gå med på att hon höll Jesus i sina armar efter hans död, jag var ju inte där, säger hon, jag blev rädd och flydde innan, det är hennes livs svek. Du var där, säger de unga ambitiösa argsinta männen. De skriver för eftervärlden nu. Och kanske är det på det sättet historia skrivs. Religioner skapas. Maria är inte så säker på. Att sonen är Guds.

Hon vänder sig på gamla dagar i denna minimalistiska sparsmakade alltmer mot gudinnan Artemis. Man läser måhända Marias Testamente på en timme eller så men den ställer inom sin fiktions ram bilden av den milda modern på huvudet. Lämnar henne där som det så vackert heter i Erik Anderssons översättning : I det tvetydiga ljusets timme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista