Foto: Schalk van Zuydam/TT

Teaterförbundet vill ha besked om scenkonstpensionerna

2:12 min

Regeringen måste ge besked om scenkonstpensionerna, så skriver teaterförbundets vice ordförande i en debattartikel i Svenska dagbladet idag. I december bestämdes i riksdagen att de länge omdiskuterade scenkonstpensionernas framtid ska bestämmas av parterna själva, men då måste regeringen svara på hur man ska avveckla det gamla systemet. Det tycker både fackförbund och arbetsgivare.

-Grundproblemet är ju när man gick över från ATP till nya allmänna pensionssystemet utan att ta någon som helst hänsyn till de operasångare och dansare i Sverige som har tidig pension från sina teatrar, säger operasångaren och teaterförbundets vice ordförande Gunnar Lundblad.

Scenkonstpensionerna har varit en politisk huvudvärk ungefär i 20 år. Eftersom operasångare pensioneras runt 55 och dansare vid 44 års ålder, hamnar de i kläm i det allmänna pensionssystemet när de fyller 65. Ålderspensionen baseras på att man arbetat i ungefär 40 års tid - något som sångare och dansare oftast inte har.

I december bestämdes att fackförbund och arbetsgivare tillsammans ska arbeta fram hur pensionerna ska fungera i framtiden, men för att kunna göra det behövs besked från kulturdepartementet om hur övergången för de som redan gått i pension ska fungera.

-Ja det är väl jättebra att parterna tar hand det här framåt i tiden, men vi vill att regeringskansliet ska ge besked om är hur vi löser det bakåt i tiden. Parterna nu kan ju inte hand om de som redan gått i pension, säger Gunnar Lundblad.

Stefan Forsberg är styrelseordförande för svensk scenkonst och han tror att det kommer gå att hitta en bra lösning på pensionsproblemet, men vill också ha besked från kulturdepartementet snarast möjligt.

-Nu har en agenda satts, där man ska avveckla det nuvarande systemet från och med 1 januari 2015 och därför vill ju gärna ha besked från departement och regeringen hur man tänker  avveckla det gamla systemet så vi kan förbereda det här på bästa möjliga sätt, säger han.

Joakim Stymne är statssekreterare på Kulturdepartementet säger att de kommer att ge besked om hur man ska lösa avvecklingen, men han kan inte säga exakt när.

-Det är ju så att vi presenterade det här i budgeten som kom i början av hösten, riksdagen fattade beslut i december och vill håller på att arbeta med det, det är tekniskt en hel del komplicerade saker.

Försvårar ni inte lite för parterna som ska diskutera hur det här ska se ut framtiden om det tar så lång tid för er att lista ut om man ska lösa det som har varit?

-Vi hoppas kunna ge besked så snart som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista