"Sådan far, sådan son". Foto: Triart film

"Sådan far, sådan son" av Hirokazu Kore-eda

2:30 min

Hirokazu Kore-eda är en japansk dokumentär- och spelfilmsregissör. För den svenska publiken är han mest känd för sina två filmer "Nobody knows" och "Still walking".  Göran Sommardal har sett hans nya film "Sådan far, sådan son".

Vilket är det viktigaste hos en människa? Eller, rättare sagt, vad är det som vandrar och be­står mellan oss? Är det den konkreta sinnevärldsliga erfarenheten vi har gjort tillsammans, de som läcker ur oss och i oss, när vi möts och har varandra i tankarna? Eller de­finieras våra möten och umgängen av kromosomernas kongruens, blods­banden de kal­lade?

När familjerna Nonomiya och Saika får reda på att en sjuksköterska har förväxlat deras söner på BB, som en hämnd för en egen personlig olycka, har deras barn redan hunnit bli sex. Den omvälvning som väntar de båda sexåringarna Keita och Ryusei i mö­tet med sina respektive familjer, nya fäder och nya mödrar, nya syskon och nya va­nor, nya levnadsvillkor och nya perspektiv är kanske mer omvälvande för de vuxna föräldrarna än för deras barn. 

Den stora tanken i Kore-edas nya film handlar om mer än huruvida blod är tjoc­kare än vatten. Om vår animaliska bestämmelse är starkare och viktigare och mänskligat mer särpräglande än människoblivande tid. Hur blir vi de vi är i förhållande till var­andra, är det förutbestämt eller för alltid öppet, outgrundligt?

Som i alla sina filmer låter Kore-eda berättelsen ta tid, slingra sig, stanna upp, pla­na ut, ta fart, nästan ta slut, för att i nästa ögonblick flamma upp, gå i gång på nytt. Ändå finns det en försåtlig förutsägbarhet i "Sådan far, sådan son", som inte vid­låder hans tidigare filmer. Som om just den fina, den ofrånkomliga tanken som tornar upp sig i filmen, förvandlar intrigen och händelseutvecklingen till en slav på triumf­vagnen.

Så här måste det gå för att... Det här blev lite abrupt, men det måste ske för att... Det kan inte hjälpas att jag vet och känner slutet redan innan filmen själv vet om det. Jag blir inte alls besviken, bara en smula snopet bekräftad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista