Den nya lagen har vållat stora protester i Turkiet. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkisk internetlag väcker debatt

1:31 min

Den nya internetlagen i Turkiet fortsätter att väcka debatt. Samtidigt som landet skakas av en korruptionsskandal och läckta ljudklipp från makthavare sprids på internet så ökar nu staten sin kontroll över nätet. Och efter att den turkiske presidenten godkänt lagen, riktas ilskan direkt mot honom.

Abdullah Gül meddelade via en tweet att han satt sin signatur på den nya turkiska internetlagen, efter hans twittermeddelande kom snabbt en motkampanj där twittrare uppmanades att sluta följa presidenten och snart hade Abdullah Gül tappat tiotusentals följare. Vissa hade hoppats att presidenten skulle använda sitt veto för att stoppa lagen, men han valde att kritisera några paragrafer som han anser är problematiska.

Den nya lagen gör det möjligt för myndigheterna att på bara några timmar stänga ner internetsidor som uppfattas som stötande eller hotande mot privatlivet och att spara surfhistorik. Den turkiska dagstidningen Radikal har som en protest mot lagen beslutat att radera känsligt innehåll från sin hemsida inom fyra timmar, chefredaktören refererar i en kolumn till filmen "Mission impossible" och budskapet "Det här meddelandet kommer att förstöra sig självt inom fem sekunder".

Radikal väljer just perioden fyra timmar, eftersom det är den tidsgräns som först föreslogs i internetlagen för att kunna blockera en hemsida. Den turkiske presidenten har trots kampanjen på twitter fortfarande mer än fyra miljoner följare, mer bekymmersamt för de turkiska myndigheterna är en rapport från Google, som säger att Turkiet ligger i topp över länder som kräver att innehåll raderas, under första halvåret av 2013 hade Turkiet 12 000 sådana förfrågningar till Google, skriver Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista