Kultur och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Sören Andersson / SCANPIX

Kulturbryggan lever vidare

Kulturbryggan införlivas i Konstnärsnämndens organisation och blir därmed permanent. Stödet ska även fortsättningsvis gå till nyskapande projekt som lyckats ragga medfinansiering.
Det är innebörden i det beslut som regeringen fattade under torsdagen.

Kulturbryggan instiftades på försök efter att stiftelsen Framtidens kultur under 15 år hade delat ut sina drygt 900 miljoner kronor, en gång löntagarfondspengar. Men medan Framtidens kultur arbetade för att långsiktigt förnya och syresätta kulturinstitutionerna ger Kulturbryggan i stället pengar till "nyskapande projekt".

Den största skillnaden är dock kravet på medfinansiering från annat håll, allt för att dra in nya pengar till kulturen vid sidan av de 25 miljoner per år som regeringen avsatt.

Hittills har större delen av medfinansieringen skett med andra offentliga medel. Under 2011 till 2012 kom en fjärdedel av finansieringen från privat håll.

- Jag tycker att det är en bra början, vi kan också se att den privata finansieringen ändå ökade under 2012, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) som nu inväntar rapporten om 2013.

Gunilla Carlsson (S), ordförande i kulturutskottet, menar dock att kravet på medfinansiering riskera att stjälpa bra idéer och är också kritisk mot den allmänna "projektifieringen av kulturlivet".

- Vi var redan från början tveksamma till Kulturbryggan, vi tyckte att man kunde ha lagt det här på Kulturrådet i stället. Medfinansieringen hade man kunnat kräva ändå, även om vi var kritiska även till det. Jag tror att man kan ta död på bra idéer genom att ställa de kraven.

Hittills har scenkonstprojekten lyckats få mer stöd än exempelvis litteraturen, tillstår Lena Adelsohn Liljeroth som framhåller att de som får avslag från Kulturbryggan också får en motivering, vilket annars är ovanligt:

- Man kan uttala farhågor om än det ena än det andra, men det här ger trots allt ökat ekonomiskt stöd till kulturen som borde välkomnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista