En skärmdump från GTA5. Foto: AP Photo / Rockstar Games / Scanpix.

Forskning kan ge mer människolika spelkaraktärer

2:10 min

Dataspel kan komma att utvecklas så att karaktärerna i spelet blir mer människolika. Med hjälp av ny forskning kan det bli verklighet visar en avhandling från Göteborgs universitet. Det här kan leda till att spelkaraktärerna bli mer spännande och leda till nya dataspel, säger forskaren bakom avhandlingen, Jenny Brusk.

– Jag tänker att det här kan skapa mer intressanta spel, och spel som bygger på andra premisser än till exempel våld. Vi behöver utveckla speldesign och titta på vad kan spel vara, och vad för typ av utmaningar kan man möta i spel och jag tycker att sociala utmaningar är en sådan utmaning som man skulle kunna möta, säger Jenny Brusk.

Idag är dataspelsdialoger ofta förutsägbara och finns till för att den som spelar ska få viss information eller hjälp. Men med Brusks idéer skulle spelaren kunna genomföra nästan ett helt vanligt småprat med karaktärerna.

Det i sin tur gör det möjligt att bygga annorlunda spel än i dag, menar hon.
Spelgestalterna är ofta ganska platta men med den här utvecklingen kan karaktärerna kunna leva ett eget liv, skvallra eller intrigera och kanske ställa spelaren inför oväntade situationer. Och det finns ett behov av att utveckla spelen på det här sättet tror Jenny Brusk.

-- Vi kan ju se att det sker en utveckling inom berättandet i spel att det blir mer avancerade spelberättelser och då tror jag att det finns ett större behov att skapa karaktärer som är varierade och kan variera sitt beteende och har en social kompetens.

Att ta in de här mer sociala spelkaraktärerna i spel som utvecklas idag är fullt möjligt, men det är en hel del arbete kvar säger Jenny Brusk:

– Vad händer med två karaktärer som pratat och deras relation förändrats? I en liten applikation fungerar det här men i ett större spel så är det en hel del kvar att göra för att det ska fungera hela vägen ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista