En kombination av flera tekniker gör det möjligt att utforska Neswaius mumie. Foto: Pressbild

Egyptens historia visas upp med nya tekniker

2:36 min

En virtuell mumie och radioteater möts på Medelhavsmuseét i Stockholm när den permanenta utställningen Egypten har premiär i helgen. Med hjälp av nya tekniker gestaltas landets historia på ett helt nytt sätt, menar museichefen Sofia Häggman.

Museichefen och egyptlogen Sofia Häggman visar upp några av de 1600 föremålen från det forna Egypten där vissa visas för första gången någonsin. Tanken med den nya utställningen är att ge nya perspektiv på landets 7000 år långa historia och inte bara gestalta faraonernas tid, utan också att visa ett medeltida Egypten då judendomen, kristendomen och islam existerade sida vid sida.

– Det är en vandring genom hela Egyptens historia, från de första bosättningarna vid Nilen till idag, säger Sofia Häggman.

Och dagens tekniska framsteg möter det gamla Egypten när vi digitalt får träffa mumien Neswaiu med en slags unik virtuell touchscreengrav, skapad med en kombination av röntgen, laserscanning och fotografier.

En av skaparna är Thomas Rydell på Interactive Institute i Norrköping och han hoppas att fler museer ska börja använda den nya tekniken.

– Det handlar ju inte bara om mumier i det här fallet, utan om att hitta nya sätt att tillgängliggöra kulturarv på. Det är något som väldigt många är intresserade av och jag tror vi teknikmässigt ligger långt framme där, säger Thomas Rydell. 

– Vi jobbar nu på att försöka få ut den här tekniken så att andra museer kan se att man kan skapa nya upplevelser, skapa bättre arkiv på sina föremål och kunna sprida föremål helt digitalt på webben.

Målgruppen för utställningen är familjen, och för att locka en yngre publik som kanske inte digitalt vill dissikera en mumie ringde man in skaparen av LasseMajas detektivbyrå, barnboksförfattaren Martin Widmark. 

– Jag har skrivit en radioteater som man använder som en audioguide här. När man går in på museet får man sällskap av en arkeolog och två egyptiska barn från den tiden. Teatern följer en genom rummen och slutar här nere i den innersta gravkammaren, säger Martin Widmark.

Kristian Erskog
kristian.erskog@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista