Susanne Rantatalo Hasse Alatalo och Tomas Andersson som uppträder på årets Folk och världmusikgala Foto Anders Wikström SR

Ledin blev pristagare i Folkmusikklassen

2:18 min

Igår på Grammisgalan gick Grammisen i klassen folkmusik/visa till Tomas Ledin. En artist vars musik vanligtvis inte kopplas samman med den genren.

I morgon kväll på Folk- och Världsmusikgalan i Umeå finns han inte nominerad i någon av klasserna som premieras där.

Susanne Rantatalo är med i gruppen Jord från Pajala är en av artisterna vis gala, är lite försiktig när hon kommenterar Ledins Grammis.

--Vi finns ju så många fantastiska musiker av alla de slag så det kategorien folkmusik, världsmusik och visa borde delas upp i fler kategorier säger Susanne Rantatalo till Kulturnytt

Min Farfar gick i tåget är ett av spåren på Tomas Ledins skiva. Den gav honom en Grammis 23 år efter sin förra.

Förra året gick grammisen i klassen folkmusik och visa till gruppen Mando Diao.

Då kunde vi höra Gunilla Brodrej, musikkritiker på Expressen, säga här i Kulturnytt att gruppen inte borde fått priset utan skulle gått till någon som fanns i genren.

Även på sociala medier fanns då en debatt om valet av vinnare.

Men idag på sociala medier hittar vi inte att Tomas Ledins utnämning i klassen ifrågasatts på liknande sätt, men visst finns det kritik. 

Hasse Alatalo är radioproducent och Tornedaling och ska även han spela på galan, han säger att även Ledin gör avtryck på honom ibland.

– Jag såg en dokumentär med honom som var si så där, med så spelade han ihop med sitt band där i slutet och då tyckte jag att det var förbannat bra. Han är absolut värd utnämningen om man säger så.

Anton Teljebäck som är en av producenterna för Umefolk tycker att bra för både för folkmusik och visa att det är en riktigt känd som tar hem Grammisen i genren.

Å visst tycker han att Tomas Ledin passar på en Folkmusikfestival

--Jag skulle mycket väl kunna boka Tomas Ledin till en Folkmusikfestival säger Anton Teljebäck.

Men ekonomin kan göra att en bokning uteblir säger han avslutningsvis.

Anders Wikström 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista