Christian Bale, Bradley Cooper och Amy Adams i American Hustle. Foto: Noble enteratainment

"American Hustle" av David O. Russell

3:28 min

American Hustle kommer till Sverige med hela tio Oscarsnomineringar. Bland annat för bästa film, och både manlig och kvinnlig huvudroll. För den Oscarsnominerade regin står David O. Russell, mest känd för "Silver Linings Playbook", eller "Du gör mig galen!" som den hette på svenska. Måns Hirschfeldt har sett en historia om lurendrejeri på hög nivå.

Irving (Christian Bale) är en hustler, en fifflare, han lurar folk på pengar, säljer lite stulen konst, driver några kemtvättar - han är gift  - men bedrar sin fru med Sydney (Amy Adams) och när hon börjar låtsas att hon en engelsk adelsdam så får de verkligen snurr på bluffandet. Tills de hamnar i händerna på en ansträngade FBI-agent med storhetsvansinne och papiljotter som tvingar dem att delta i hans jakt på de riktiga stora fiskarna inom politiken och maffian. 

Det utspelar sig på 70-talet?

Det gör det, så det är en film som kommer med frisyrer, kragar och kavajslag och plysch och nylon. Det finns väldigt talande scen i början där Christian Bale med oerhörd omsorg fäster sin fula tupé som alla ändå kan se. Men det är värld där allt kan vara fejk och som Sydney säger: "hemligheten bakom en bluff är att folk tror på vad de vill tro på". Och titeln "American Hustle" kan kanske ses som att den beskriver då det här mentaliteten eller tillståndet, viljan att bli lurad. Det är den amerikanska dagdrömmen.

Så det här fått Oscarjuryn att gå upp brygga?

Ja, men den har allt som brukar premieras. Den har voiceover. Den utspelar sig i historisk tid. Christian Bale som spelar Irving har gått upp jättemycket i vikt och blivit karaktärskådespelartjock. Robert De Niro är med i maffiaroll, så filmen liksom gnuggar sig mot Martin Scorsese och det här vältrande i 70-talet gör att den påminner om massa annan bra film. Och samtidigt som den är glittrig och svängig.

Och du låter du dig också övertygas?

Av Christian Bale och Amy Adams! Av deras resa, deras magnetiska kärlekshistoria, och deras kanonskådespeleri i vad som är kul och konstiga roller som man verkligen kan förbluffas av. Men mycket annat i filmen tycker jag dock är för genomskinligt eller övertydligt och jag tror att om man gör en bedragarfilm så är det bra om också publiken blir lite dragen vid näsan av storyns vindlingar.

Här blir det istället en film som inte kan bestämma sig för om den ska lura oss att den faktiskt är lite djupsinnig eller nöja sig med att mest vara fräck. Mycket tupé, mycket överkamning men för lite eget hår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista