Neneh Cherry. Foto: Kim Hiorthoy

Neneh Cherry: "The Blank Project"

Tara Moshizi recenserar "The Blank Project" av Neneh Cherry
2:08 min

Hon har släppt en jazzplatta  med gruppen The Thing, turnerat med CirKus - ett musikaliskt familjeprojekt, och sjungit med Kleerup. Ja, de senaste åren har Neneh Cherry figurerat i en rad samarbeten - men det är först nu, 18 år efter senaste soloskivan, som hon väljer att åter släppa nytt i eget namn.

Albumet The Blank Project följer i det experimentella spåret med en touch av folkmusik. Soundet är ljusår ifrån den topplistepop hon slog igenom med under slutet av 80-talet. Vi minns väl alla superhiten "Buffalo stance".

På nya plattan har Neneh Cherry valt att samarbeta med electronica-producenten Kieran Hebden, mer känd under namnet Four Tet. Han är också känd för att få balla artister att låta ännu ballare.

Men. Jag är inte övertygad om kombinationen Hebden och Cherry. Sångmässigt är det klanderfritt. Cherry har en imponerande pondus och styrka i rösten, samtidigt som hon lyckas låta sådär oansträngd som bara hon kan. Alla låtar har en tydlig story, som det avskalade inledningsspåret "Across the water" där hon sjunger om saknaden efter sin bortgångna mor.

Men så var det där här med arrangemangen… Flera av låtarna ramas in, eller ramas in är tyvärr fel ord, det är snarare så att de tas över av ett rått och hårt industriellt sound. Och oljud behöver inte vara fel, men i det här fallet stjäl de fokus från det som är bra, snarare än att tillföra någonting. Det är synd, för Neneh Cherry förtjänar att skina ostört på sin första soloplatta på länge.

Det är först mot skivans tre sista spår som sången och det instrumentala hamnar i symbios och kommer till sin rätt. Som i "Out of the black", en duett med Robyn. Men. Det räcker dock inte för att rädda helhetsintrycket. Jag har längtat efter att höra Neneh Cherry igen. Men hon hamnar så mycket i skymundan på detta album att jag bara saknar henne ännu mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".