Henrik Schyffert och Fredrik Lindström i nya föreställningen "Ägd". Foto: Mats Bäcker

Schyffert & Lindström: Ägd

3:05 min

För några år sedan gjorde de showen "Ljust och fräscht" tillsammans – Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Den handlade om bostäder, pengar, status och Stockholm och nu har de tagit konsumtionsfrågan ett steg till i den nya showen "Ägd", som hade premiär på Rival i Stockholm i fredags. Anneli Dufva, som också recenserade "Ljust och fräscht" var där.

- Det stämmer och det är förstås intressant at se vad som är likt och vad som hänt sedan dess

Ja, vad har hänt?

- Om Ljust och fräscht var en början till en självkritik, så höll de sig ändå väldigt tryggt kvar inom sin egen sfär – den utgav sig inte för att handla om något annat än den stockholmska medelklass de själva tillhör – om statutsjakt och inredningshysteri. Den här gången har de större ambitioner, och då blir det också svårare.

Hur då, menar du?

- Jo, för även om de nu, med viss självinsikt och självkritik börjar med att konstatera att de är två vita rika män – om än med vissa vänstersympatier – Lindström refererar till Schyffert som champagnesocialist –  så är det ju utifrån det perspektivet de betraktar världen – som om alla hade samma problem med tråkiga parmiddagar eller dyra bilar. MEN  det är också den livsstilen som verkligen fått dem att se konsumtionen, det är utifrån den positionen som de säger att ”det här är inte ett ideal, det här är inte hållbart”.

Och det är naturligtvis där det blir intressant. Två superframgångrika män med total cred i många läger, fria att göra och tala om vad de vill – och så väljer de  att utveckla självkritiken till något som faktiskt vill vara ren civilisationskritik.

Men hur bra lyckas de med det de vill göra?

- Rätt bra, får man väl säga. Som show är det är småputtrigt kul mest hela tiden, även om gapflabben är långt borta. All heder åt detta dock, det lite torra, töntiga att de håller sig till saken. Det handlar om skuld, vinstmaximering, begrepp som billigt och gratis, om jordens resurser. Och Fredrik Lindström i lila kostym är som vanligt folkskolläraraktigt pedagogisk, när han leder oss genom Sveriges utveckling från ett fattigt till ett väldigt rikt land. Schyffert i rosa är lite busigare, själv den rastlösa nutidsman de häcklar.

Men man får inte vänta sig för mycket, för precis som med Ljust och fräscht så handlar det inte om de nya insikterna, utan om att peka på det vi redan vet, men kanske inte vill se. Fast det är något sympatiskt över både projektet och framförandet och att jag faktiskt börjar tänka på Hasse & Tage… det måste väl ses som beröm?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista