Beate Zschäpe är den enda kvarvarande medlemmen i NSU. Foto: Marc Mueller/AP/TT

Nynazistiska mord blir film i Tyskland

1:30 min

Tysklands största brottsfall på senare år, den nynazistiska terrorgruppen NSU:s mordserie runt om i Tyskland under 2000-talet blir nu film, rapporterar vår Tysklandskorrespondent.

Det är bland annat den kände tyske journalisten och tidigare chefredaktören på Der Spiegel, Stefan Aust som nu tar sig an uppgiften av filmatisera en av det nutida Tysklands mest kontroversiella och omfattande brottsfall.

Filmatiseringen görs för den tyska TV-kanalen ARD och ska bli en serie om tre spelfilmer som tar upp NSU-fallet ur olika perspektiv.

NSU, som av en ren slump avslöjades i november 2011, var en nynazistisk trio som under 00-talet genomförde 10 mord, varav nio på invandrare och ett på en polis, samt flera bombåd och bankrån, runt om i Tyskland.

Rättegången mot gruppens enda kvarvarande medlem, Beate Zschäpe och några av gruppens viktigaste misstänka medhjälpare, pågår sen i maj förra året i en domstol i München.

NSU-morden utreddes länge bland annat som interna uppgörelse i invandrarkretsar, och många av de anhöriga till mordoffren kom att felaktigt utredas för inblandning innan det visade sig att morden genomfördes av rasistiska skäl.

Senare har det också visat sig att myndigheterna, bland aannat polis och säkerhetspolis gjort många avgörande misstag under utredningens gång.

Stefan Aust, som också tidigare skrivit en bok om terrorgruppen Rote Armee Fraktion, RAF, som den omtalade filmen Bader-Meinhofkomplex från 2008 baserades på, säger att filmen om NSU är viktig att göra eftersom fallet har avslöjat ett fenomen i det tyska samhället som många haft skygglappar inför.

Producenten för projektet, Gabriela Sperl, säger att man med filmprojektet vill visa att det tyska samhället fortfarande har en mörk, brun fläck som många, inte bara det politiska Tyskland helst, vill bortse ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista