Margaret Mazzantini: "Havet i gryningen"

2:10 min

Här ska det nu handla om en nyutkommen italiensk roman; Havet i gryningen av Margaret Mazzantini. Boken handlar om två kvinnor och deras söner, som av olika anledningar tvingas fly med båt från Libyen till Italien.

Det finns människor som slutar att simma i hav. Angelina är en av dem. Hennes familj kom över medelhavet på 60-talet när Gaddafi bestämde att alla italienare skulle deporteras ur den forna kolonin Libyen.

Rostiga båtar, överfulla av desperata flyktingar, alla kommer inte hela vägen fram till den tänkta destinationen. Att stoppa ner kroppen i ett vatten där hundratals lik vilar går inte. "Under foten på varje västerländsk civilisation finns ett blödande sår, en kollektiv skuld." säger Angelina till sin son Vito. De klarar sig.

För Jamila och hennes son Farid blir utgången en annan och mycket dystrare, när de flyr samma väg från inbördeskriget i Libyen många år senare. Jämfört med ett brinnande krig framstår det stora platta Medelhavet som en lugn och vapenfri zon. Det med den bedrägliga känslan Jamila betalar det hon har för att få komma med i den redan uttjänta båten.

"Havet i gryningen" är en tunn och drabbande roman. Berättelsen gör tydligt att det inte spelar någon roll vilken religion du tror på eller vem du är, är du bara på fel plats vid fel tidpunkt tas inga som helst hänsyn.

Nyhetsbilder från den italienska ön Lampedusa susar runt i mitt huvud när jag läser Havet i gryningen; det kristallklara blå vattnet i kontrast mot de solkiga fartygen där varenda centimeter är fylld av desperata människor.

En poetisk och klar prosa fäster den brutala historien i mitt inre med vassa krokar. Det är tydligt vad allt handlar om; makt och maktlöshet. Och frågan ligger där i luften: vem är egentligen skyldig att ersätta människor när deras historia går förlorad?

Havet i gryningen är översatt till svenska av Pia Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista