Mary Wollstonecraft porträtterad av John Opie. Foto: Wikimedia Commons

Feministikon möter Sveriges Mozart

2:17 min

Vadstenaakademin satsar på en nyskriven helaftonsopera om 1700-talsprofilen Mary Wollstonecraft och med musik av Gustaf III:s favorittonsättare Joseph Martin Kraus.

- De reser, det är någonstans i Europa, det är kanske mörkt, de har bråttom, de hastar fram genom skogen, som en film, och det är ett äventyr!

Ja. det var de första tankarna som dök upp hos librettisten Sophie Helsing när hon mötte svensktyske 1700-tonsättaren Joseph Martin Kraus musik. Och det är dom som sätter grundstämningen i Vadstenaakademiens nya opera Silverskeppet.

Handlingen kretsar kring den verkliga resa som engelska feministikonen Mary Wollstonecraft, samtida med Kraus, gjorde i Norden, på jakt efter ett skepp fyllt med silver.

- Mary Wollstonecraft reste 1795 till Sverige, Norge, Danmark och Hamburg för att leta efter ett försvunnet skepp som hennes älskare, amerikanen Gilbert Imlay, hade tappat bort, säger Sophie Helsing.

Librettot är helt nyskrivet men musiken är Kraus original, bearbetat av Jonas Dominique. Han har arbetat lite som en DJ, och mixar ihop olika Krausstycken så att de passar ihop med Sophie Helsings ord.

- Vi har suttit och lyssnat igenom en massa Kraus och gjort våra topplistor med de bästa av hans låtar. Sedan skriver man helt enkelt sångstämmor på den existerande musiken.

Silverskeppet är en beställning från 50-årsjubilerande Vadstenaakademin och Sophie Helsing vill att lyssnarna ska få ett äventyr och ett kärleksdrama men också möta några av de frågeställningar som författaren Mary Wollstonecraft brottades med.

Hon skrev tidigt om kvinnans rättigheter, att kvinnor inte var underlägsna män av naturen och hon hade höga förhoppningar på franska revolutionens löften om frihet, men av det blev det ingenting, säger Helsing.

- De visar sig svika kvinnorna rätt hårt. I slutändan så blev aldrig de mänskliga rättigheterna kvinnans rösträtt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista