Self-portrait in Hollywood studio, 1942 och Portrait of Lee Miller, 1929.Foto: ©Man Ray Trust/BUS 2013

Man Ray med gåtorna i behåll

Antony Penrose: Man Ray var den roligaste av alla surrealister
2:33 min

Den amerikansk-franske konstnären och surrealisten Man Ray, han som gjorde strykjärnet med spikarna, eller de svävande läpparna, är föremål för en utställning som först visades i somras på Mjellby Konstmuseum utanför Halmstad och som nu nått Millesgården på Lidingö.

Utställningen fokuserar bland annat på Man Rays förhållande till Lee Miller, lika berömd modell i hans bilder som framgångsrik fotograf och känd som en av sin tids vackraste kvinnor. Delaktig i utställningen är Antony Penrose, son till Lee Miller och konstnären Roland Penrose, som förblev goda vänner till Man Ray.

Förhållandet mellan Man Ray och Lee Miller var intensivt och stormigt, men dom utgjorde både ett kärlekspar och en ytterst kreativ konstellation i början av 30-talet, när han inledningsvis fungerade som mentor för hennes fotograferande, men där dom efter hand blev samarbetspartners och uppfann helt nyskapande fotografier i mörkrummet. Det berättar Antony Penrose, som såg Man Ray som den roligaste av alla surrealister och dadaister som umgicks med hans föräldrar.

Idag betraktas Man Ray som en av surrealismens centralfigurer, och många av verken har bibehållit sin gåtfullhet, även om det rent biografiska i verken efter hand har sipprat fram hos konsthistorikerna.

I den sällsamma målningen ”Konstnärens hem” återfinns några av hans objekt avmålade, inklusive Lee Millers halslinje, ett av många exempel där studier av hennes kropp återfinns i bilderna som ledtrådar.

Även i sin självbiografi ville Man Ray undvika alltför djupgående avslöjanden. Hans riktiga namn till exempel, Emmanuel Radnitzky, ville han inte veta av, och som barn till ryska judar som flydde pogromernas Ryssland, kan man förstå att han i Brooklyn återuppfann sig själv som Man Ray.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".