Regissören och skådespelaren Harold Ramis död

Regissören och skådespelaren Harold Ramis avled igår, 69 år gammal. Ramis skrev och regisserade flera kultförklarade komedier, så som "Måndag hela veckan", "Ett päron till farsa" och "Tom i bollen".

Ramis blev världskänd för sin roll som Dr Egon Spengler i kultkomedin "Ghostbusters" från 1984, en film han även var med och skrev manus till. Ramis hade en unikt sinne för humor, och med filmer som "Tom i bollen", "Måndag hela veckan" och "Analysera mera" skrev han in sig i det moderna komedikanot.

Det är även genom Harold Ramis som skådespelaren Bill Murray fick sitt stora genombrott. De båda kände varandra från tiden som komiker i Chicago, i en humorgrupp där även John Belushi ingick. Harold Ramis skrev förutom tidigare nämnda filmer även "Lumparkompisar" och "Klantskallarna", som var viktiga för Murrays genombrott.

TT SPEKTRA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista