Kulturpolitisk debatt i Kulturhuset i Stockholm. Foto: Victoria Greve/SR

Vill sätta kulturpolitik på agendan

"Kultur blir ett område för politiker att visa sina värderingar"
1:35 min

Nu är det tre månader kvar till det första av årets två stora nationella val och temperaturen på det politiska samtalet börjar höjas. Men ämnet kulturpolitik brukar halka en bra bit efter frågor om skola, jobb och ekonomi.

Under våren kommer därför tankesmejdorna Timbro och Arena Idé, från varsin ände av den politiska skalan, att slå sina påsar ihop för att försöka sätta just kulturpolitiken på agendan i en rad debatter på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Och den första handlade om just ideologi

- Jag kan tycka att de konservativa och vänstern ibland möts på punschverandan och så diskuterar man hur ska man så människor att göra så som vi vill att de ska göra. Jo, bara vi får lite mer pengar till den här sektorn.

- Här kräver man att konstnärer ska vara entreprenörer. De ska gå i spjutspetsen, de ska skriva, de ska vara fattiga. Javisst! Men ge dem för fan 20 000 i månaden sen när de fyller 60.

- Ja, nu är faktiskt skillnaden mellan blocken ganska små när det kommer till den konkreta mängden satsningar.

När de ideologiska skiljelinjerna som styr kulturpolitik debatterades på Kulturhuset i Stockholm igår kväll så var det ingen på scen som var där i egenskap av vare sig politiker eller kulturutövare.

Desto fler satt i publiken. Jag hamnade bredvid både en tjänsteman på kulturdepartementet och en sällsynt kulturlobbyist som anställts speciellt för valåret.

Men kulturen är knappast en brännande valfråga. Adam Cwejman från tankesmedjan Timbro menar att det beror på att dom olika politiska partierna i grunden är rätt överrens.

- Kulturpolitiken skiljer sig inte åt mellan partierna. Sen finns det vissa smärre åtgärder man har lite olika åsikter om. Men grundföresatsen för politiken är identiska. Det vill säga, vi ska ha en kultur finansierad av det offentliga. Och den ska vara politiskt styrd och reglerad på olika sätt.

Tror du att kulturen kan bli en valfråga?

- Ja, i någon mening. Jag tror att om man vill föra in värderingar i valrörelsen, då är kultur ett sånt område där man kan visa var man står.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".