Bild från Beri Shalmashis kortfilm "Heart on Fire".

Kurdisk filmfestival som vill påverka

2:19 min

Sveriges enda kurdiska filmfestival slår upp portarna i morgon för andra året i rad. Med ambitionen att bli landets plattform för kurdisk film har Stockholm Kurdish Film Festival bjudit in flera internationella regissörer och en av dem är kurdisk-nederländska Beri Shalmashi som med sin kortfilm "Heart on Fire" skildrar en historia om en brännskadad flicka i Kurdistan. 

– Det var den första filmen som jag gjorde i Kurdistan och den belyser de sår som det kurdiska samhället har med hederskultur, säger Beri Shalmashi.

– Vi behöver uppmärksamma det för att åstadkomma förändring.

Hon blev regissör för att kunna dela med sig av berättelser till omvärlden, förklarar hon. Och det verkar ha gått bra. "Heart on fire" visades senast upp på London Kurdish Film festival förra året. Nu när hon är i Stockholm är hon hedrad att få visa sin del av världen för en helt annan verklighet.

– Jag tror att det öppnar dörrrar för att skapa en kontakt mellan världarna, säger Beri Shalmashi.

Sidar Yigit är festivalchef på Stockholm Kurdish film festival.

– Syftet är att skapa en plattform för kurdisk film i Sverige, att främja kurdisk film, säger Sidar Yigit.

Vad kännetecknar kurdisk film?

– All film speglar det samhälle som filmen produceras i. Kurdisk film har många gånger handlat om förbud, förtryck och verkligheter som inte får plats i andra produktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista